Tips voor een groene tuin

Met snippergroen kunt u uw tuin vergroten. Dit extra stukje grond leent zich perfect voor een groene inrichting.

 

Groene omheining

Een omheining van planten of struiken geeft uw tuin een prachtige natuurlijke sfeer. Vogels maken nesten in een haag en kleine dieren en insecten vinden er beschutting en voedsel. Een groene haag bevat geen giftige stoffen, wat wel het geval is bij geïmpregneerde schuttingen.

 

Open verharding

Halfopen en open verharding zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of een onverhard pad laten water goed door. Een dichte bestrating laat weinig water door. Tijdens een regenbui verdwijnt het water over de tegels en via putten in het riool. Bij heftige regen kan het riool de toevloed van water niet aan en wordt dan deels overgestort in sloten en vijvers. Door de vervuiling die dan ontstaat, kunnen vissen sterven. Wist u dat hoe meer uw tuin verhard is, hoe droger uw tuin is? U moet dan dus meer sproeien.

 

Slim planten kiezen

Verwijder onkruid met de hand en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Gezonde tuinplanten hebben minder snel last van plagen. Kies daarom planten, struiken en bomen die passen bij het klimaat en de bodem en houd rekening met zon en schaduw bij het plaatsen. Zorg dat er zo lang mogelijk bloeiende en vruchtdragende planten in uw tuin staan. Zo is er lange tijd voedsel in uw tuin te vinden. Hebt u niet zoveel tijd om te tuinieren? Een tuincentrum kan u adviseren over planten die weinig onderhoud nodig hebben.

 

Een tuin vol vogels

Een vogelvriendelijke tuin heeft geen schuttingen maar hagen, waar vogels beschutting in vinden en kunnen nestelen. Besdragende hagen bevatten voedsel. Een vijver heeft een ondiep gedeelte waar vogels kunnen drinken of een bad nemen. De beplanting is er vooral op gericht om insecten aan te trekken, waar vogels weer op afkomen. Aan een pergola kunt u nestkasten bevestigen. Ook kan een pergola gebruikt worden, om voer aan te hangen of u kunt een voederplank in de border plaatsen.

 

Scharrelende egels in uw tuin

Egels houden van tuinen die groen en open zijn. Schuttingen en muurtjes belemmeren hun verspreiding. Egels houden van een dak boven hun hoofd. Laat bladeren en takken in de tuin liggen, hieronder kunnen ze een nest maken. Zorg voor voldoende struiken en planten die als schuilplaats of beschutte overwinteringsplek kunnen dienen. Een houtstapel of takkenhoop kan ook. Egels vinden voedsel tussen de planten en struiken. Ook in composthopen vinden ze voedsel of gebruiken ze als slaapplaats.

 

Kijk die amfibieën

Een ambifievriendelijke tuin lijkt erg op een egelvriendelijke tuin. Amfibieën, zoals kikkers en padden, hebben vooral in het voorjaar behoefte aan water. Een vijver met voldoende zon en een glooiende oever, voorziet in hun behoefte om te zonnen en in en uit het water te gaan. De vijver moet een diep gedeelte hebben waar de dieren in de bodem kunnen overwinteren en een ondiep gedeelte om eitjes te leggen.

 

Fladderende vlinders

Om vlinders naar uw tuin te lokken heeft u nectarplanten nodig. Een hele bekende is de vlinderstruik. Maar ook lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid en afrikaantjes zijn voorbeelden van goede nectarplanten. Uit de eitjes van vlinders komen kleine rupsen. Zorg dat er voldoende voedsel in de tuin is voor rupsen. Ze zijn gek op klimop, hulst of kruiden als kaasjeskruid en ooievaarsbek. De eitjes, rupsen, poppen en vlinders houden van een beschutte tuin, vooral in de winter. In een kale, schoongeharkte tuin kan geen vlinder overwinteren.

 

Zoemende bijen

Het gaat slecht met de bijen. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen. Daar zitten voor de mens belangrijke soorten bij, zoals fruitbomen. In de stad komen vooral wilde bijen voor en deze steken niet. U kunt helpen door in borders of potten bij-vriendelijke planten te zaaien. Bijen zijn dol op 1-jarige planten als boekweit, bernagie, dille, ganzenbloem, kaasjeskruid, klaproos, korenbloem, mosterd, phacelia (bijenbrood), goudsbloem en karwij.