Wijkdeel De Vijfde Hoek klaar, De Vijfhoek is afgerond

Met het woonrijp maken van de laatste straten is De Vijfde Hoek in Deventer afgerond. Nu dit sluitstuk van de wijk De Vijfhoek is afgebouwd, is de complete woonwijk klaar. We vieren dit op zaterdag 9 april 2022 met een buurtfeest voor bewoners van De Vijfde Hoek.

De bouw van De Vijfde Hoek startte in 2013, in een tijd dat het nog volop crisis was. Gemeente en ontwikkelaars zochten samen naar innovatieve wegen om in deze krappe tijd te kunnen bouwen. Er werd ingezet op een divers aanbod aan woningen, met sociale huur en koop, variërend van rijwoning tot 2- en 3-kapper. Naast grote kavels was er een aanbod aan kleine kavels waar mensen zelf of samen met anderen konden bouwen.

Brede mix van bewoners

In de loop van de jaren trok de economie aan en raakten ook de ruimere kavels in De Vijfde Hoek meer in trek. Naast het wijkdeel Spijkvoorderenk – met vooral projectbouw – kwam het wijkdeel Spijkvoorderhout van de grond – met zelfbouw van vrijstaande woningen. Daardoor telt De Vijfde Hoek uiteindelijk een brede mix van bewoners.

Duurzame bouw

In De Vijfde Hoek is veel aandacht besteed aan duurzame bouw. Door het behoud van bestaande natuurlijke structuren, het afkoppelen van de regenwaterafvoer en het maken van wadi’s kunnen natte en droge perioden beter opgevangen worden. De woningen zijn goed geïsoleerd en vaak voorzien van zonnepanelen. Een deel van de bouw is bijna of helemaal energieneutraal. Het laatste grote bouwproject – 48 huurwoningen bij de ingang van de wijk – is bovendien gasloos gebouwd.


De Vijfhoek

Met de afronding van De Vijfde Hoek zetten we ook een punt achter de bouw van de complete Vijfhoek. Sinds eind jaren negentig is er aan deze wijk gebouwd. De wijk wordt gekenmerkt door veel groen en een ruim aanbod aan voorzieningen. Inwoners van De Vijfhoek waarderen hun woonomgeving met een 7,7 en hun eigen woning met een 8,3. Colmschate/De Vijfhoek telt in totaal 12.470 inwoners en 4.603 woningen (Cijfers Colmschate-De Vijfhoek, Staat van Deventer).

Buurtfeest

Op zaterdag 9 april organiseert de gemeente tussen 10.00 en 14.00 uur een buurtfeest bij basisschool De Vijf-er. Inwoners van De Vijfde Hoek zijn hier persoonlijk voor uitgenodigd om de afronding van dit laatste wijkdeel te vieren.