Warmtenetwerk Zandweerd in gemeentelijke handen

De gemeente Deventer wordt eigenaar van het warmtenetwerk en gaat op zoek naar een partij die de warmte kan leveren.

De reden hiervoor is dat beoogd warmteleverancier Ennatuurlijk zich eind vorig jaar heeft teruggetrokken. De gemeente wil niet dat de bewoners van de wijk Zandweerd daar de dupe van worden en zet daarom de verduurzaming van de wijk door.


Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad een aantal besluiten voor, dat nodig is om ook de volgende woningen op het warmtenet aan te kunnen sluiten. De gemeente maakt met deze besluiten aanspraak op een subsidie van het Nationaal Groeifonds van 12,6 miljoen euro. Deze subsidie is nodig om het project te financieren, waardoor bewoners een zo laag mogelijk tarief voor warmte gaan betalen.” 

 

Slim Warmtenet Zandweerd

Met de warmte van het gezuiverde water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Drents Overijsselse Delta, kunnen in de eerste fase van het Slim Warmtenet Zandweerd zo’n 450 woningen worden verwarmd. De eerste 100 nieuwbouwwoningen zijn in 2022 aangesloten en daar komen in 2023 nog eens 100 bestaande woningen bij. Dat moeten in de toekomst ruim 2.000 koop- en huurwoningen worden. 

 

Noodgedwongen

Bewoners is toegezegd de wijk snel te verduurzamen. Daar wil het college mee doorgaan. Dat past in het beleid van de gemeente waarin aardgas plaats moet maken voor duurzame vormen van verwarmen. Neemt niet weg dat wethouder Thomas Walder baalt van het terugtrekken van de beoogd exploitant van het netwerk en warmteleverancier: “Ennatuurlijk heeft zich teruggetrokken. Daarmee word je als gemeente voor het blok gezet, maar ik wil de bewoners niet in de steek laten.”

 

Stap voor stap

Er wordt stap voor stap toegewerkt naar het gemeentelijk warmtenetwerk. Daarvoor moet het komende halfjaar nog een aantal beslissingen worden genomen, waarin de gemeenteraad goed wordt meegenomen.