Voormalige schoolgebouwen maken plaats voor woningen

Het voormalige scholencomplex aan de Van Hetenstraat gaat plaats maken voor nieuwbouw van woningen. De kunstenaars die in een deel van het complex tijdelijk hun ateliers hebben, zullen een nieuw onderkomen moeten vinden. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, naar aanleiding van een onderzoek over de ontwikkelingen voor het gebied.

In het gebied staan 3 voormalige schoolgebouwen (aan de Dorrestraat 1, Van Hetenstraat 57 en 59) die al lange tijd geen dienst meer doen als scholen. Om de grote vraag naar woningen te voldoen, wil het college hier plek bieden aan zo'n 100 woningen, variërend van sociale huurwoningen (onder meer zorgwoningen voor ouderen) en goedkopere en duurdere koopwoningen. Uit nader onderzoek naar het gebouw Van Hetenstraat 59 (voormalig Panta Rhei) blijkt dat er geen reële mogelijkheden zijn om een toekomstbestendige combinatie van wonen en ateliers te realiseren.

Fantastische plek

“De druk op de woningmarkt is ook in Deventer hoog en daarom zijn we steeds op zoek naar nieuwe plekken voor woningbouw,” zegt wethouder Rob de Geest (Wonen en Vastgoed). “Dit is zo'n gebied dat daar mooie kansen voor biedt. Tegelijkertijd beseffen we dat de groep kunstenaars hier de afgelopen jaren een mooie mogelijkheid hebben gekregen om op deze fantastische tijdelijke plek hun creatieve vak uit te oefenen. Maar alles overziend, vinden we het noodzakelijk en verstandig dat we dit enorme gebied gaan gebruiken voor woningen, zodat hier straks fijn gewoond kan worden.”

Gemeente helpt bij zoektocht

Het college heeft besloten om de groep kunstenaars tegemoet te komen: de huur van de werkateliers loopt formeel af op 30 september 2022, maar de huurders krijgen nog tot 31 maart 2023 extra tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek. Bovendien zal de gemeente de huidige gebruikers helpen bij de zoektocht naar vervangende atelierruimte.

De gemeente gaat het komende jaar verder met de uitwerking van de plannen om hier woningbouw te realiseren. Naar verwachting zal in 2023 een start worden gemaakt met de sloop en de bouw van de nieuwe woningen.