Meer lucht, ruimte en groen in Zandweerd

In de Gerhard ter Borchbuurt in de wijk Zandweerd is de afgelopen jaren hard gewerkt. Woningcorporatie Rentree heeft de huurwoningen opgeknapt en verduurzaamd. Daarnaast is er letterlijk ruimte gemaakt om de dichtbebouwde buurt meer lucht te geven en groener te maken.

Op een stuk grond waar eerder woningen stonden, is een groene openbare buurttuin gemaakt. De Ulebelt maakte samen met de bewoners een plan voor de tuin die de naam ‘Het Groene Pad’ kreeg.

Ontmoetingsplek

De tuin is inmiddels een fijne ontmoetingsplek waar mensen gezellig een praatje met elkaar kunnen maken. De gemeente Deventer heeft de grond van de openbare buurttuin Het Groene Pad overgenomen van woningcorporatie Rentree. De Ulebelt ondersteunt buurtbewoners die betrokken willen blijven bij het onderhoud van de tuin.

Lucht en ruimte

Frits Rorink, wethouder: “Een paar jaar geleden was dit een dichtbebouwde buurt. Het voelde en oogde krap. Met de sloop van een aantal woningen is lucht en ruimte gecreëerd voor de buurt. Een vrij uitzonderlijke maatregel die de leefbaarheid aanzienlijk vergroot.”

 

Prettig wonen in een fijne buurt

“Onze huurhuizen in de Gerhard ter Borchstraat zijn klaar voor de toekomst. Maar prettig wonen doe je niet alleen in huis, het vraagt ook om een fijne buurt,” vertelt Jaap Huibers, directeur-bestuurder van Rentree. “Daarom hebben we hier gekozen om ruimte te maken voor een fijne plek die verkoeling geeft op warme dagen. Waar het regenwater weg kan en je elkaar gezellig tegenkomt.”